Conform cronicarului Stefano Infessura, de prima transfuzie sanguina documentata istoric a beneficiat chiar Papa Inocentiu al VIII-lea. La recomandarea medicului sau, Pontifului aflat in coma i-a fost donat sangele a trei baieti de zece ani, carora li se promisese in schimb un ducat. Toti trei copiii au murit insa. Acest eveniment pare a fi prima raportare istorica a unei transfuzii sanguine, eveniment negat insa de catre Biserica Catolica.
In secolul al XVII-lea a fost descoperita circulatia sanguina de catre Harvey, iar acest lucru a declansat o serie de experimente transfuzionale pe animale.
Primele transfuzii de sange,
Prima transfuzie de sange documentata asupra unui om a fost efectuata cu sange de oaie, in anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav. Medicina a avut de profitat din aceste incercari, ajungandu-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sange decat de la un seaman al sau. De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sange, de la omul sanatos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile. Abia in 1900 s-a descoperit cauza reala a acestor insuccese, existenta grupelor sanguine, descoperite de medicul austriac Karl Landsteiner.
Prima transfuzie sanguina reusita a fost efectuata in 1818, de catre medicul James Blundell. Primul Institut de Tranfuzie Sanguina a fost cel deschis la Moscova, in anul 1925, de catre Dr. Alexander Bogdanov. In Romania, primele incercari de transfuzie directa au fost efectuate in anul 1923. In 1941, la Eforie a fost organizat si primul centru de "Colectare si Transfuzie de sange", iar la Cluj s-a deschis centrul de "Consevare si Transfuzie de sange". Opt ani mai tarziu s-a infiintat si Reteaua nationala de Transfuzie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu