marți, 15 februarie 2011

Echipa "O viata salvata!"

Echipa "O viata salvata!" este formata din 6 elevi ai Colegiului National Pedagogic "Stefan Cel Mare'' din Bacau.
Este un proiect demarat de doamna profesoara Baican Simona, care ne este si actuala noastra diriginta.''O viata salvata!'' este numele proiectului dar si numele echipei noastre.
 Scopul acestui proiect este de a cauta donatori pentru o persoana care are nevoie urgenta de sange.
Membrii echipei sunt:
  • Mihai Madalina 
  • Macadan Stefana
  • Ambarus Manuela
  • Nechita Razvan 
  • Ciangau Andreea
  • Buhnila Claudiu 

Despre siguranta donarii

Donarea de sange este sigura si usoara. Nu se poate lua SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii. Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare. Senzatia de lesin sau oboseala dupa donare este foarte rar intalnita.
Puteti dona doar daca starea de sanatate va permite si va simtiti bine. Vi se vor pune cateva intrebari legate de starea de sanatate si vi se va face un mic examen medical - temperatura, puls, tensiune.Rezultatele testelor raman confidentiale.
 Pentru a beneficia de o experienta placuta in urma donarii, donatorii sunt rugati sa stea cateva minute dupa donare; sa evite exercitiile ori ridicarea de greutati in urmatoarele 5 ore de la donare.

 Calitatea sangelui.   

Asigurarea calitatii rezervelor de sange se face printr-un proces ce presupune testari riguroase, procesare atenta, etichetare, stocare si un atent control al calitatii.
Proceduri:
Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectand cu strictete anumite legi. Astfel, indivizii cu grupa sanguina AB pot primi sange, fara nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiti "primitori universali". Ei nu pot insa dona sange decat persoanelor care au grupe AB. Sangele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupa, detinatorii grupei 0 fiind denumiti si "donatori universali". Grupa A doneaza grupelor A si AB si primeste sange de la grupa A sau de la 0. Grupa B doneaza grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0.

Incompatibilitatea dintre sangele donatorului si cel al primitorului duce la aparitia socului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, varsaturi, febra, frisoane, rarirea batailor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinarii) si, deseori, duce la moarte.

Cine are nevoie de sange?

In fiecare secunda undeva in lume apare nevoia de sange. E vorba atat despre oameni accidentati, despre oameni in salile de operatii cat si despre oameni care sufera de afectiuni grave la care singura sansa este transfuzia de sange la un interval de timp.

Incearca sa iti imaginezi ce ar fi daca a dona sange ar fi ceva privit cu usurinta cu care sunt privite alte aspecte ale vietii cum ar fi concediile, masa la un restaurant, sau alte asemenea lucruri pe care le faci pentru ca vrei. Pentru milioanele de oameni care au nevoie de sange anual asta ar face separarea intre viata si moarte.

Deocamdata nu s-a descoperit un inlocuitor al sangelui asa ca donarea este singura solutie pentru a putea face fata nevoilor de sange si elemente ale sangelui necesare transfuziilor.




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu